Vernieuwd curriculum Open-ICT Hogeschool Utrecht: In gesprek met Gert van Hardeveld

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Nieuws, Regulier onderwijs

Wat fijn dat je tijd wilde vrijmaken om met ons in gesprek te gaan over hoe het onderwijs er uit ziet bij de opleiding Open-ICT, hoe het veranderd is en hoe Scorion hierbij geholpen heeft. Kun je je misschien even voorstellen en aangeven wat je precies doet in het onderwijs?

Mijn naam is Gert van Hardeveld, begonnen in het onderwijs in 2007, gewerkt in Technische Bedrijfskunde en daarna overgestapt naar ICT, waar ik nu een jaar of negen werk. Sinds ik in het onderwijs werk, heb ik enorm geworsteld met het vraagstuk dat niet al mijn studenten aan mijn lippen hingen tijdens mijn colleges. Ik dacht, hoe kan ik hen wat leren als zij niet in een soort van actieve modus komen om mee te gaan doen zodat ze de stof veel beter tot zich nemen. Het voelde dus niet heel goed wat ik aan het doen was. Dus vanaf het begin ben ik aan het experimenteren geslagen met allerlei onderwijsvormen om de studenten er maar bij te kunnen betrekken.

Ik heb werkelijk alles geprobeerd om de studenten actiever te laten meedoen maar niks werkte echt. Totdat ik het proces ging omdraaien en aan de studenten ging vragen wat zij nu eigenlijk willen leren en wat ze nodig hebben om te leren en als ik dat ging faciliteren dan gingen ze aan de gang. En dat werkte ook echt. Vooral in het project gestuurde onderwijs werkte dit heel goed. Zo goed dat ik bedacht om gewoon te stoppen met cursussen en tentamens en vol op de projecten te gaan. Alle stof is toch wel te vinden op internet dus de rol als ‘expert’ is inmiddels wel uitgespeeld.

In jaar drie met de specialisatie Open Innovatie zijn we dit gaan uitproberen. En ik was verbluft van de resultaten, ze werkten harder, het enthousiasme was vele malen hoger, de resultaten stond ik versteld van. Dit wilde ik daarom ook vanaf jaar één gaan doen. Het lijkt er  op dat we echt de ‘Holy Grail’ van het onderwijs gevonden hebben. Als iemand wat wil leren moet diegene 100% gemotiveerd zijn en iets willen leren waar je passie voor hebt, past bij je achtergrond, je talenten etc.

Dat klinkt heel goed hoe er nu binnen de opleiding ICT wordt gewerkt. Maar hoe zijn jullie bij Scorion terecht gekomen, waarom hadden jullie dit systeem nodig?

Begin vorig jaar had ik een gesprek met een collega over het vervangen van de systemen die wij gebruiken. We gebruikten namelijk vier verschillende systemen om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de studenten. We liepen tegen de grenzen aan wat deze systemen konden en we misten overzichten over al die systemen. Ik had ook niet de juiste informatie om het te kunnen borgen naar de Examencommissie en dit inzichtelijk te maken naar hen zodat hetgeen wat de studenten deden ook echt genoeg is om ze te laten slagen voor het vak.

Ik kreeg toen Scorion te zien en dit was precies wat we  nodig hebben. Scorion is namelijk een ‘black box’. Een systeem wat we zelf kunnen inrichten. We hebben namelijk bepaalde overzichten nodig in dashboards, zoals de inhoudelijke competentieontwikkeling en ontwikkeling over de vaardigheden. Daarna konden we dit terugrekenen naar het begin, hoe krijgen we die data? Dataverzameling in een formulier, die onderweg gevalideerd wordt, wat dan gevalideerd in het dashboard komt. Scorion is de perfecte ‘low-code oplossing’.

Kun je een aantal voorbeelden geven van hoe de Scorion implementatie voor HBO-ICT eruit ziet?

Ik kan dat vertellen maar ik kan het natuurlijk ook gewoon laten zien!

Wat is het voornaamste resultaat dat je met Scorion hebt behaald?

Rust, vooral rust heb ik nu. We hebben echt onze ‘act together’ gekregen hier bij Open-ICT. Voor de examencommissie, voor studenten, voor docenten.

Scorion is precies wat we zochten, we missen bijna niets meer op dit moment. We maken nog steeds wel veranderingen, we leren nog steeds elke dag hoe het allemaal in elkaar zit. We hebben de code best wel veel herschreven om het beheersbaarder te maken. Maar dat vinden we niet erg, we zijn natuurlijk een opleiding met techneuten en die vinden het alleen maar leuk om alles zo efficiënt mogelijk te maken. Hiermee hebben we nu een heel fijne inrichting gekregen waar we jaren mee vooruit kunnen.

De studenten zijn ook blij met Scorion?

De studenten vertellen aan mij dat ze zo blij zijn met Scorion omdat ze zelf inzichtelijk hebben of ze voldoende datapunten aan het opleveren zijn. Dus ze kunnen zelf hun eigen traject bewaken, of ze op schema liggen en of de datapunten van voldoende niveau zijn. De studenten zijn dus veel meer in staat om hierin de lead te pakken. Daarnaast is het veel gemakkelijker om in één systeem te werken dan in de vier systemen waarin we eerder werkten. Programmeurs willen nou eenmaal alleen maar programmeren dus het terugdringen van de administratie vinden ze natuurlijk heel erg fijn.

En alle onderdelen van de artefacten die je in de demo zag, zijn standaard onderdelen van het Scrum proces. Ook in de Scrum praktijk moet je aan het einde van twee weken je code laten reviewen door een peer, voordat je het in de branch kan mergen. Aan het einde doe je ook altijd een retro waarin je terugkijkt. Met Scrum doe je ook een ‘daily’, hier hebben wij alleen maar een check-in aan toegevoegd om het vast te kunnen leggen. De taken die we vragen zijn bijna allemaal taken die de studenten later in de praktijk ook tegen gaan komen.

Als laatste is het eind-assessment nu veel efficiënter geworden. Gedurende een onderwijsperiode hebben studenten alle noodzakelijke bewijzen al ingestuurd en laten valideren door allerlei stakeholders. Hierdoor is per vaardigheid inzichtelijk hoe de student het heeft gedaan en kan deze zelf zijn niveau duiden en in het assessment gesprek kunnen we hier snel doorheen en het echte gesprek voeren. Zoals waar is de student trots op, wat zou die de volgende keer anders doen en wat zou die willen leren in de volgende periode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *