Scorion: hoe een portfolioplatform kan ondersteunen bij een holistische benadering van onderwijs

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Medisch onderwijs, Nieuws

Steeds meer onderwijsinstellingen willen de ontwikkeling van studenten op competenties of leeruitkomsten over een langere periode volgen en holistische beslissingen nemen op basis van deze ontwikkeling. Traditionele onderwijssystemen, zoals een LMS of toetssoftware, alleen zijn echter vaak niet meer toereikend om de voortgang van studenten te meten en hen optimaal te ondersteunen in hun leerproces. In dit artikel wordt besproken hoe een digitaal portfolio zoals Scorion kan worden ingezet om de ontwikkeling van studenten op een holistische manier inzichtelijk te maken en hen optimaal te ondersteunen in hun leerproces.

Holistisch beslissen in het onderwijs
Holistisch beslissen houdt in dat er rekening wordt gehouden met meerdere aspecten van een student, zoals persoonlijkheid, motivatie en levenservaring, en niet alleen met cijfers en prestaties. Steeds meer onderwijsinstellingen zien de noodzaak in om studenten als individuen te benaderen en beslissingen te nemen op basis van een vollediger beeld van wie de student is en wat hun potentieel is.

Een portfolio voor inzichtelijke ontwikkeling
Om de ontwikkeling van studenten op competenties of leeruitkomsten inzichtelijk te maken, worden vaak portfoliotools gebruikt, zoals Scorion. Scorion wordt al ongeveer 10 jaar ingezet om vernieuwende onderwijsconcepten, waaronder de holistische benadering in het onderwijs, te ondersteunen. Het portfolioplatform biedt de mogelijkheid om data van verschillende toetsmomenten of datapunten te verzamelen en op basis hiervan een dashboard op maat te ontwerpen voor elke opleiding.

Samenwerkingen met opleidingen: op maat gemaakte dashboards
Scorion heeft samengewerkt met verschillende opleidingen, waaronder de opleiding Geneeskunde van het UMCG en de opleiding Tandheelkunde van het Radboudumc. Deze samenwerking heeft geleid tot de ontwikkeling van unieke dashboards die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van elke opleiding. Zo biedt Scorion de mogelijkheid om het leerproces van elke student optimaal te ondersteunen en te volgen, ongeacht het type curriculum of het type toetsing dat wordt gebruikt.

Hieronder kun je de dashboards van deze opleidingen bekijken en worden deze kort toegelicht:

Dashboard Geneeskunde bachelor UMCG (2014)

Tijdens dit project hebben we samen met de opleiding Geneeskunde van het UMCG het G2020 curriculum geïmplementeerd in Scorion. In dit curriculum wordt programmatisch getoetst en de ontwikkeling op de CanMeds-competenties weergegeven.

De student verzamelt binnen een bepaalde periode datapunten in Scorion. De beoordeling is gebaseerd op een 3-puntschaal, Not On Track (NOT), On Track (OT) en Fast On Track (FOT). Dit wordt op het dashboard weergeven in – respectievelijk –  een oranje, lichtgroen of donkergroene kleur.

Dashboard Tandheelkunde Radboudumc (2017)

Het Scorion-platform is tijdens dit project ingericht om de ontwikkeling op EPA’s (Entrustable Professional Activities) zichtbaar te maken. Binnen de opleiding wordt gewerkt aan verschillende EPA’s die worden beoordeeld op basis van een rubric. In deze rubrics komen verschillende criteria aan bod en kan er narratief worden gereflecteerd en feedback worden gegeven.

Ondersteuning voor elk type curriculum
Kortom, een portfolioplatform als Scorion kan worden ingezet om studenten op een holistische manier te ondersteunen in hun leerproces. Door de mogelijkheid om data van verschillende toetsmomenten of datapunten te verzamelen en op basis hiervan een dashboard op maat te ontwerpen, kan Scorion worden afgestemd op de specifieke behoeften van elke opleiding. Dit resulteert in de mogelijkheid om de ontwikkeling van studenten op competenties of leeruitkomsten over een langere periode te volgen en op een holistische manier te ondersteunen in hun leerproces. De samenwerkingen met verschillende opleidingen laten zien dat Scorion geschikt is voor verschillende curricula en typen toetsing. Scorion biedt daarmee een waardevolle tool voor onderwijsinstellingen die willen inspelen op de veranderende behoeften van studenten en het onderwijs willen vernieuwen.

Breng jouw onderwijsvisie tot leven met Scorion!
Heeft jouw opleiding de keuze gemaakt om over te stappen naar een meer moderne onderwijsbenadering, zoals een holistische aanpak? Bij ons ben je aan het juiste adres voor advies op maat en ons flexibele portfolio om jouw onderwijsvisie tot leven te brengen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *