Inholland: van papier naar USB naar een digitaal portfolio

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Nieuws, Paramedisch onderwijs
Inholland Amsterdan

Wie ben je en vanuit welke functie bent je betrokken bij Scorion?
Mijn naam is Hans Springer, ik ben begonnen als docent ICT in de zorg en heb daar samen met andere collega’s een opleiding opgezet genaamd “ICT in de zorg voor verpleegkundigen”. Ik ben daarnaast betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Master opleidingen Physician Assistent & Master Advanced Nurse Practitioner. In het begin heb ik ook les gegeven in Groningen, heb daar onderwijs voor ontwikkeld en ben bij Inholland ook betrokken geraakt op die manier. Eerst als docent en daarna als Teamleider, dit heb ik zo ongeveer 10 jaar gedaan en zo’n 2 jaar geleden ben ik weer docent geworden en geniet ervan om weer les te mogen geven en studenten te coachen. Vanuit mijn rol als teamleider ben ik betrokken bij het denken over e-portfolio’s en sindsdien ben ik projectleider van Scorion binnen de opleidingen. Door veel wisselingen van personeel was die ontwikkeling wel een “bumpy ride”, maar het is helemaal goed gekomen.

Wat was in 2016 de overweging om met Scorion (Parantion) contact op te nemen?
We werkten eigenlijk al met een papieren portfolio, al die studenten moesten in het verleden allerlei formulieren laten aftekenen. De studenten hadden ze uitgeprint en moesten ze laten invullen en ondertekenen door de praktijkopleiders. Daarna kwam het in een ordner terecht. Sommige studenten hadden één ordner maar er waren ook studenten die meerdere ordners hadden over 2 jaar. Als je dat dus moest nakijken moest je dat hele document door. Later hadden we een beter systeem bedacht, alle formulieren stonden op een USB-stick die de studenten moesten uitprinten en laten ondertekenen. De studenten moesten de USB-sticks bij ons inleveren. Soms gebeurde het wel eens dat we iets kwijt raakten, dat zijn natuurlijk nachtmerries.

Als je nu bij mij op school komt heb ik nog een hele grote plastic zak met daarin allemaal USB-sticks die ze nooit meer hebben opgehaald. We waren daarom op zoek naar een oplossing om heel makkelijk een overzicht te krijgen en het leek ons mooi dat we de stukken digitaal konden nakijken zodat het niet uitgeprint hoefde te worden. We wilden graag een e-portfolio hebben, Scorion bleek hiervoor perfect bij ons te passen. Het geeft de mogelijkheden om het centraal op te laten slaan, de formulieren kunnen daarna worden opgestuurd naar de praktijkopleiders, zo hadden we meteen een mooi overzicht. Daarnaast zit er een goede structuur achter en kun je snel een goed overzicht krijgen voor al die bewijsstukken die we tegenwoordig moeten aanleveren. Nu zijn we veel sneller klaar om te beoordelen.

Hoe heb je je georiënteerd op het product Scorion, heb je ook nog gekeken naar andere producten die je kon gebruiken?
We hebben samen met de ICT-afdeling goed gekeken of we deze tool misschien zelf in huis hadden, dat hadden we niet. Scorion was al bekend bij de vroedvrouwenopleiding en hier zijn we ook wezen kijken. Scorion was precies wat we wilden en daar werken we nu ook mee.

Hoe wordt Scorion bij jullie toegepast?
Bij ons gebruiken we het portfolio echt om het buitenschoolse leren inzichtelijk te maken. Bij MANP, verpleegkundig specialist, is een nieuw beroepsprofiel ontwikkeld. In het voorstel van het landelijk overleg wordt aangegeven dat we moeten werken met 5 kern EPA’s, deze zijn in het e-portfolio opgenomen en dat is voor ons echt toegevoegde waarde.

Voor de MPA (Master Physician Assistent) opleiding is ook een Scorion portfolio ontwikkeld in samenwerking met de docenten van de MPA opleiding. Deze is ook op basis van EPA’s opgezet. Studenten geven 6 EPA’s op en werken aan een brede klinische vorming. Hiervoor verzamelen studenten KPB’s om aan te tonen dat zij over de klinische vaardigheden beschikken.

Hoe bevalt het gebruik van Scorion?
Er waren in het begin wel wat probleempjes, maar dat is nu duidelijker en inzichtelijker geworden.
We leren er ook heel veel van. Studenten vonden het in het begin wat lastig, maar ook dat gaat nu steeds beter. Ook docenten hebben beter overzicht en de tools om de beoordelingen te kunnen opmaken en die worden ook steeds blijer. We hebben geen losse formulieren meer, het is helder en eenvoudig terug te vinden. We blijven evalueren en kritisch om uiteindelijk tot een geweldige tool te komen. We zijn echt blij om met Scorion te mogen werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *