Gezichten achter Scorion: Roel Smabers

Published Categorised as News

Wie ben je en wat is jouw rol bij Parantion, het bedrijf achter Scorion?
Ik ben Roel Smabers. Samen met Roelf Sluman heb ik Parantion opgericht. Eind jaren ’90, toen het internet zijn intrede nam. Inmiddels heeft Bas Aalpoel het stokje van Roelf overgenomen en is onderwijskundige Robert Smeenk erbij gekomen en ben ik samen met hen eigenaar van Parantion. Daarnaast ben ik hier CEO.

Als je op een feestje staat en iemand vraagt aan je: ‘Jij werkt toch bij Parantion, wat is dat voor een bedrijf?’, wat antwoord je dan?
Nou, we maken software. Voor het onderwijs, ziekenhuizen en overheidsinstanties. Maar, als je het zo bekijkt, dan zouden we misschien wel één van de tienduizenden bedrijven in Nederland zijn die software maken. Dus, behalve dat we software maken, maken we ook een heel specifiek product dat de ontwikkeling van mensen meet: Scorion. Dat product is ontstaan vanuit mijn eigen interesse voor IT en de ontwikkeling van mensen. Mijn grootste fascinatie is om een product te ontwikkelen waarmee je ontwikkeling van mensen aan de hand van techniek visualiseert. Een combinatie van mens en techniek dus. Naast de innovatieve producten die we maken, gaat het ook om een persoonlijke, menselijke benadering en werksfeer bij Parantion. We willen dat de mensen die hier werken het zo naar hun zin hebben, dat de keuze tussen werken of thuis zijn een lastige wordt. Daar doen we ons best voor met z’n allen. Ik zeg ook wel eens: ‘work hard, play hard.’ Het klinkt misschien een beetje cliché, want iedereen werkt hard, dat vindt iedereen van elkaar. Maar, we kunnen ook heel goed met elkaar lachen en ontspannen. Dat moet ook. Die combinatie werkt heel goed.

Hoe zou je het karakter van Parantion omschrijven?
Ik zou het karakter van Parantion omschrijven als productgedreven, innovatief, hard werkend, persoonlijk, betrokken en authentiek.

Waar ben je trots op?
Ik ben trots op wat we allemaal als bedrijf bereikt hebben. We hebben echt een stevige positie in de markt. Niet omdat we zulke gelikte campagnes hebben, maar gewoon omdat we iets hebben bedacht dat tien jaar geleden echt zijn tijdperk vooruit was. Dat betekent dat het ook even duurde voordat mensen onze producten begrepen. Maar nu zijn mensen eindelijk ‘rijp’ voor wat we toen hadden bedacht. En nu hebben we een kant en klaar product. Ja, dat we zo visionair zijn geweest, daar ben ik wel trots op. Daarnaast ben ik trots op de cultuur die we hier gebouwd hebben met elkaar. Mensen gaan respectvol met elkaar om en hebben ook lol met elkaar. Ik zie steeds meer collega’s die elkaar gaan opzoeken. Ja, dat vind ik hartstikke leuk. Dat mensen dus met elkaar verbinden, doordat ze hier zijn komen werken.

Wat hoop je voor de toekomst?
Leuke vraag! Kijk, als je het over de toekomst hebt, kun je naar verschillende zaken kijken. Als eerste naar het bedrijf. Als ik kijk naar mijn eigen rol hierin, ben ik nog een jaar of tien hierbij betrokken en hoop ik dat we echt een positieve footprint achterlaten in het onderwijs. Dat mensen zeggen: die jongens en meiden van Parantion, die hebben echt iets betekend voor de innovatieslag in het onderwijs. En dat klinkt misschien wel heel oppervlakkig, want je denkt dan gauw dat dat van een leraar die kennis overdraagt afhangt – en dat is wel belangrijk in het onderwijs. Maar, ik denk dat, zeker als je kijkt naar het medisch onderwijs, dat al heel betekenisvol is, als daar een paar dokters zijn die misschien wel een leven meer redden omdat ze met Scorion gewerkt hebben… als we die relatie kunnen leggen, dan zou ik heel tevreden zijn.  

2 comments

  1. Hé Geert. Dank voor de reactie. Zeker was Horst ook zeer innovatief bezig. Volgens mij door een communicatie pionier aldaar….????

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *