Gezichten achter Scorion: Robert Smeenk

Published Categorised as News

Wie ben je en wat is jouw rol bij Parantion, het bedrijf achter Scorion?

Ik ben Robert Smeenk, sinds 2007 werkzaam bij Parantion en één van de drie mede-eigenaren. Ik heb Onderwijskunde gestudeerd in Groningen en ben afgestudeerd op deeltaak- versus hele-taakinstructie. In mijn scriptie heb ik het 4C/ID-model als onderliggende theorie gebruikt.

Via een stage bij de Hogeschool Saxion (waar ik meehielp met de implementatie van 4C/ID-model bij een opleiding) ontmoette ik Roel (oprichter Parantion) en zodoende ben ik gelijk na mijn studie bij Parantion begonnen.

Roel en ik hebben samen het Scorion platform voor programmatisch toetsen bedacht. In al die jaren binnen Parantion heb ik verschillende functies en taken gehad. Dit varieerde van het maken van functionele ontwerpen, het inrichten en testen van het systeem, de helpdesk en consultancy. De laatste jaren houd ik me bezig om samen met opleidingen nieuwe onderwijskundige concepten te bedenken en te implementeren, met de doorontwikkeling van Scorion voor de lange termijn en ben ik als commercieel directeur verantwoordelijk voor de commerciële resultaten.

Als je op een feestje staat en iemand vraagt aan je: ‘Jij werkt toch bij Parantion, wat is dat voor een bedrijf?’, wat antwoord je dan?

Dan zeg ik vol trots dat we een fantastisch online platform Scorion voor het onderwijs hebben ontwikkeld en de komende jaren blijven door ontwikkelen en grote nationale en internationale ambities hebben. Ook geef ik aan dat er bij Parantion geweldige collega’s werken, die met volle inzet aan dezelfde ambitie werken. En dat naast de ambitie er ook nog steeds een losse ongedwongen startup achtige sfeer heerst.

Je gaf aan dat je sinds 2007 werkzaam bent bij Parantion en bezig bent met Scorion. Wat is er de afgelopen 14 jaar veranderd qua onderwijsconcepten en dergelijke?

Wat eigenlijk best bijzonder is, is dat wij vanaf de start van de ontwikkeling van Scorion al duidelijk een beeld hadden dat we een data gedreven portfolio systeem aan het bouwen waren. We hadden het idee dat continue feedback tijdens het leerproces voor een student een enorme aanvulling was op de bestaande opvatting dat studenten aan cursussen werkten en achteraf middels een tentamen pas feedback ontvingen.  

In de begin jaren hebben we verschillende pilots uitgevoerd met dit feedbackconcept, maar omdat de norm nog echt tentamengericht was ervaarden de docenten dit destijds als een extra belasting.

Vanaf 2012 werd Scorion voor het eerst breed als een toepassing ingezet. Dit was binnen het coschap onderwijs van Geneeskunde. Studenten kregen binnen dat onderwijs al jarenlang continue feedback vanuit de praktijk. Dat gebeurde eerder op papier en met Scorion dus digitaal en online.

Vanaf 2016 tot nu zien we een enorme groei van opleidingen die naar een continue feedback systematiek gaan. De theorie die hieraan ten grondslag ligt is het programmatisch toetsen van professor Van der Vleuten.

Wat we hebben ervaren is dat Scorion prima aansluit bij de ideeën van programmatisch toetsen en we zien dus ook steeds meer opleidingen die met dit als uitgangspunt Scorion inzetten. We helpen opleidingen ook om programmatisch toetsen meer handen en voeten te geven en dit ook daadwerkelijk te implementeren in de praktijk.

Dit laatste, het meedenken en adviseren met opleidingen, blijkt heel goed te werken. Zo goed dat het consultancy team sterk is gegroeid in een paar jaar tijd.

Ja door de tijd heen zijn we gestaag gegroeid als bedrijf. Toen ik begon waren we in totaal met 7 en nu rond de 35 collega’s. En we zien inderdaad op het gebied van advies en implementatie een grote groei in medewerkers. Komend jaren verwacht ik daar de grootste groei in medewerkers. Dit door de sterk toenemende vraag van opleidingen om Scorion te gaan gebruiken.

Op welke momenten de afgelopen 15 jaar ben jij het meest trots?

Ik merk dat ik enorm trots ben op het feit dat dagelijks tienduizenden studenten gebruik maken van Scorion. Dat we kennelijk iets bedacht hebben, waar op het moment van de start eigenlijk nog niemand op zat te wachten, nu wel als waardevol wordt gezien. En dat we nu niet achterover gaan leunen maar de innovatie en doorontwikkeling van het platform volop doorzetten. En stiekem ben ik ook wel een beetje trots dat je als onderwijskundige ook een succesvol bedrijf kan opzetten.

Wat hoop je voor de toekomst?

We hebben grootse plannen. Het doel is om de komende jaren naast Nederland ook in andere landen van betekenis te kunnen zijn. Op dit moment zijn we gestart in Duitsland en ons doel is om in Europa verder te groeien. Hiermee hopen we ook buiten Nederland opleidingen te kunnen helpen om ideeën rondom programmatisch toetsen en portfolio’s daadwerkelijk te implementeren.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *