Gezichten achter Scorion: Bas Aalpoel

Published Categorised as News

Wie ben je en wat is je rol bij Parantion?

Bas Aalpoel, CTO bij het in Deventer gesitueerde Parantion. Deventer stroomt als een rivier door mijn leven. Ben er geboren, er opgegroeid, er verliefd geworden op Karin, er de trotse vader van Maud en Jan geworden, er (nog steeds) actief met voetbal en tennis. Na afronden van de HTS Computertechniek, gestart bij ICT Automatisering…. in Deventer. Na 17 jaar diverse functies bij ICT gehad te hebben, vroeg mijn oude-MTS maat Roel Smabers in 2007 of Parantion niet een mooie stap zou zijn. De beslissing om hierop in te gaan was de beste “zakelijke keuze” die ik gedaan heb.
Binnen Parantion heb ik drie petten op: Manager van Development team, Directielid en mede-eigenaar. Heerlijk om te werken in en met zo’n mooi Deventer cluppie, met inmiddels wereldwijde impact.

Als je op een feestje staat en iemand vraagt aan je: ‘Jij werkt toch bij Parantion, wat is dat voor een bedrijf?’, wat antwoord je dan?

Ik ben een techneut van origine, daardoor brabbel ik toch eerder over wat vage, maar wel hele uitdagende en complexe, technische aspecten van onze software en infrastructuur. Dan komt verhaal dat wij een innovatieve IT-dienstverlener zijn met een eigen softwareplatform. Op dit generieke platform worden voor een breed scala klanten op maat toepassingen gerealiseerd, die in de markt erg goed aanslaan. De mogelijkheden van ons platform zijn eigenlijk oneindig. Vanuit weloverwogen keuzes die Parantion (zeg zo de laatste 15 jaar) gemaakt heeft, zien we dat we wel echt dé partij zijn in ons vakgebied in bepaalde branches. Nationaal en internationaal!

Zie je in die afgelopen 15 jaar veel veranderingen in de techniek?

Er zijn behoorlijk wat ontwikkelingen geweest in die periode. De visie die Roel had bij opbouwen van Parantion begin 2000, “alles gaat via het web” en “alles is een variabele”, was toen in Nederland nog redelijk revolutionair om zo te denken. Het web kun je nu niet meer uit ons leven wegdenken, we zijn continu online, waar ook ter wereld. We storen ons er nu aan als er een klein hikje in de snelheid is, dat was ten tijde van de start van Parantion nog helemaal niet aan de orde. Die ontwikkeling is heel snel gegaan, sneller dan ik zelfs had verwacht. Zeker ook het mobile stuk, wat ook heel veel impact heeft op de software-ontwikkeling. Concepten als mobile-first, responsiveness, big data, enzovoort, was 15 jaar geleden nauwelijks nog bekend. Het was leuk als je iets op je mobieltje kon invullen toen, nu is dit helemaal gemeengoed, dat moet je ondersteunen.

Ook deden we in het begin nog ons eigen systeembeheer. Toen liepen een collega en ik samen nog pieper-dienst. Als er dan ergens een storing was dan kregen wij echt nog een melding en moesten we soms ons bed (gelukkig was de collega de eerste lijn!) uit om het op te lossen. Om meerdere redenen, bijvoorbeeld ISO27001/NEN7510, schaalbaarheid, meer naar Cloud, hebben we zo’n kleine 10 jaar geleden de keuze gemaakt om dit bij een externe partij te beleggen.

Deze veranderingen zijn dan ook de reden dat het development-team is veranderd van alleen een back-end team naar ook een front-end team?

Ja dat is inderdaad zo. We zijn nu pak hem beet 15 jaar bezig met het softwareplatform en we hebben dus vanaf begin af aan de achterkant van het systeem goed kunnen neerzetten. Onder andere op het gebied van informatiebeveiliging. De data is van de klant en niemand anders kan erbij. De basisconcepten die toen zijn uitgedacht, zijn nog steeds van toepassing. Maar met name de verschuiving naar gebruiksvriendelijkheid, mobile-first en responsiveness hebben ertoe geleid dat we ook een front-end team hebben gemaakt, om juist die dingen uit te gaan werken en dat is volgens mij samen met het beleggen van ons systeembeheer bij een externe partij een hele goede stap geweest.

Hele goede stappen zijn er dus gezet, maar zijn er nog meer goede stappen gezet en op welke ben je het meest trots?

Ik ben op heel veel vlakken erg trots, als ik zie waar we nu staan. Met name dat we met hardwerkende, enthousiaste, capabele collega’s, zoveel teweeg kunnen brengen. Als iemand die weet wat wij in de markt betekenen dan vraagt hoe groot Parantion is, dat word ik beetje verbaasd aangekeken als ik zeg dat Parantion zo’n 30 mensen zo groot is.

Ik ben ook trots op het feit dat onze applicaties, onze organisatie en mijn collega’s zich continu blijven (door-)ontwikkelen. Klanten verwachten steeds meer van ons, wat ook logisch is, en dat willen we kunnen blijven bieden. De trein dendert door, je kunt niet stil gaan zitten. Dat heeft als risico dat er dingen kunnen omvallen of dat je het spoor bijster raakt, maar dat is nog niet gebeurd en daar ben ik wel heel trots op.

Wat hoop je voor de toekomst?

Dat we dus niet stil gaan zitten. Dat we onszelf, de organisatie en onze applicaties/systemen blijven door-ontwikkelen. We worden steeds minder afhankelijk van een ander, een andere partij, een andere schakel of proces. Kijk naar de corona crisis, als je ziet hoe vlekkeloos we door zijn gegaan, dan hebben we alles wel aardig goed op het spoor denk ik zo. Doorgaan in de snelheid die we gewend zijn, op een autonome manier, met openheid naar de markt, maar ook natuurlijk met een heleboel plezier, blije medewerkers, blije klanten en dat we kunnen genieten van wat we doen, dat is voor mij het belangrijkste.

2 comments

  1. Mooi verhaal Bas!
    Ik ben er trots op dat twee van mijn oude MTS-maatjes Deventer op de kaart hebben weten te zetten met zo’n mooi bedrijf!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *